Beste platenspelers in 2018

Ben je opzoek naar een goede platenspeler? De platenspelers geven beter geluid en zijn weer helemaal in om in het huis te hebben! Hier een overzicht met platenspelers die beschikbaar zijn.

denver platenspeler

Denver platenspeler

Lees meer

8.9

Geweldig!

  Wat zijn platenspelers?

  Met een platenspeler kun je vinyl grammofoonplaten afspelen. Het wordt ook wel een draaitafel of een pick-up genoemd, omdat de naald zich in een arm bevindt die moet worden opgetild. De platenspeler dateert uit de 19e eeuw en is een uitvinding van Emile Berliner. Voor die tijd werden geluiden op een fonograafrol vastgelegd. Berliner slaagde erin om deze rol te vervangen door een platte plaat met spiraalgroeven. Platenspelers werden en worden gebruikt om de geluiden weer hoorbaar te maken. De platenspeler was in de tweede helft van de 20e eeuw in vrijwel ieder huishouden te vinden. Toen de grammofoonplaat werd verdrongen door de compact disc, werd ook de platenspeler vervangen door de cd-speler. Het apparaat heeft echter weer een opleving gekend, omdat er interesse ontstond in de originele muziek opnames op grammofoonplaten. Het geluid had hierbij vaak een uitstekende geluidskwaliteit.

  Hoe werken platenspelers?

  De werking van een platenspeler berust met name op het gebruik van een naald om de groeven op een grammofoonplaat af te tasten. De originele platenspelers beschikken over een metalen naald. Deze naald is geschikt voor de groeven van een plaat van 78 toeren. Door mechanische versterking worden de bewegingen en uitslagen van de naald hoorbaar gemaakt. Later werd er een versterker in de platenspeler geplaatst die de geluiden elektronisch verder kon versterken. De naald hoefde daardoor veel minder druk uit te oefenen op de grammofoonplaat en de naalden werden gemaakt van saffier of diamant. Deze naalden gingen veel langer mee dan de metalen exemplaren. Ook voor de platen was het een voordeel, omdat die niet meer werden afgespeeld met een bijna versleten naald. Het materiaal van de naald bepaalt ook in hoge mate de kwaliteit van de muziek. Momenteel zijn er ook speciale naalden voor dj’s waarmee gescratcht kan worden.

  Wat voor platenspelers zijn er?

  Er zijn momenteel nieuwe en tweedehands platenspelers te koop. Op marktplaats vind je allerlei soorten; van kofferplatenspelers tot retro-platenspelers, maar nieuwe platenspelers zijn in de meeste hifi-winkels ook te koop. De nieuwe draaitafels zijn er in diverse soorten maten en vooral prijsklassen te koop. Bekende merken zijn bijvoorbeeld Thorens, Dual, Denon en Onkyo. Als je op zoek gaat naar een nieuwe platenspeler is het ook van belang om te kijken of de huidige versterker al een phono-ingang heeft. Is dat het geval, dan hoef je dus geen nieuwe versterker speciaal voor je platenspeler te kopen of voor een platenspeler met ingebouwde versterker te gaan.

   

  Waarop letten bij het kopen van platenspelers?

  Bij het kopen van een platenspeler is natuurlijk van belang op welke manier je er gebruik van zult gaan maken. Wanneer je ervoor kiest om een exemplaar tweedehands te kopen, houdt dit het risico in dat je een exemplaar zult krijgen dat er nog goed uitziet, maar door ouderdom en veelvuldig gebruik slechts een korte levensduur zal hebben. Als jij zuinig bent op je kostbare grammofoonplaten is een goedkoop nieuw ‘plastic’ exemplaar misschien ook meer geschikt voor de sier of om je interieur op te fleuren dan om te gebruiken. Een moderne nieuwe draaitafel moet goed klinken en dat betekent dat een plaat niet hoort te kraken, maar juist een warm en vol geluid moet hebben. Het kraken is eerder een vage herinnering aan vroegere tijden bij opa en oma of aan het ouderlijk huis en zou vandaag de dag niet voor moeten kunnen komen bij een goede platenspeler. Test een nieuwe platenspeler gewoon voor je overgaat tot de koop op de kwaliteit van de weergave. Een goede platenspeler met goed behandelde grammofoonplaten zal je verrassen door de hoge kwaliteit van de muziek en is dan ook niet te evenaren.